Paprykę można spokać w wielku odmianach i w różnych formach gotowych do spożycia. Mogą być konserwowe, świeże, w zalewie oliwnej, w formie zmielonej lub w postaci suszonych płatków.
Paprykę w każdej formie można używac do dań surowych i gotowanych.
Historia papryki rozpoczyna się ok XVI w. jako pierwsze znane były odmiany amerykańskie, które przenikały stopniowo do Europy.
Do dziś papryka jest niezwykle popularnym składnikiem w kuchni węgierskiej, stosowana jako dodatek do gulaszu lub leczo.
Obecnie popularne w Polsce odmiany to:
-papryka zwyczajna (tzw. całoroczna)
-papryczka chilli
-papryka jalapeno
Korzyści zdrowotne
Papryki są bogatym źródłem witaminy C i A oraz silnych antyoksydantów. Skutecznie neutralizują wolne rodniki, które przemieszczając się w organizmie mogą powodować uszkodzenia komórek. Regularne spożywanie papryki zmniejsza też poziom cholesterolu.
Wybór i przechowywanie
Nalezy wybierać okazy o intensywnej barwie. Ich skóra powinna być jędrna, bez plam, skaz, wgnieceń czy marszczeń. Łodygi powinny wyglądać świeżo i mieć mocno zielonkawy odcień. Papryki dotępne sa przez cały rok, jednak w ich najwiekszy wybór obwituje okres letni i wczesno jesienny.
Papryki należy przechowywać w dolnych partiach lodówki, najlepiej w specjalnym pojemniku na warzywa. Takie przechowywanie może trwać do tygodnia.
Od kuchni:
Papryka idealnie sprawdza się w kuchni. Mozna ją chrupać jako przekąskę z dodatkiem hummus lub ziołowym dipem. Nadaje się także ajko dodatek do dań jedno garnkowych i mięs. Popularnym daniem stała się tez papryka nadziewana, zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej.
Ja przygotowałam wołowinę z połączeniem dwóch rodzajów papryk (zwycznajen i chilli) przepis znajdziecie tutaj:
http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/wolowina-po-peruwiansku
Karolina B.
Zobacz spis wszystkich artykułów Warzywne ABC
Komentarze