Warzywna zupa na podsmażonym kurczaku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna warzywna zupa, którą robię najpierw podsmażając kurczaka, dodaję warzywa korzeniowe, żeby też chwilę się podsmażyły i zrumieniły. Dopiero wtedy dodaję wodę i gotuję wywar. Dzięki tej metodzie uzyskuję pyszną aromatyczną zupę warzywną.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 nogi kurczaka
    2 młode ziemniaki
    seler
    por
    2 marchewki
    pietruszka
    łodyga selera naciowego
    250 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
    garść zielonego groszku
    kilka różyczek kalafioru
    papryczka chili opcjonalnie
    szczypta szafranu
    2-3 domowe kostki rosołowe
    2-3 łyżki domowej przyprawy do zup
    kilka ziaren angielskich
    2 świeże liście laurowe
    natka pietruszki i koperek
    2 - 3 łyżki mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Warzywna zupa na podsmażonym kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka skórą do dołu układamy nogi kurczaka. Włączamy duży ogień i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę młode ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewki. Warzywa i kurczak powinny się zrumienić. Uwaga: podczas podsmażania nie mieszamy warzyw i kurczaka.
    Wlewamy około 2 litry wody. Dodajemy kostki warzywne, szafran, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę w płynie oraz pokrojone w plasterki pora i selera naciowego. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
    Do wywaru dodajemy pozostałe warzywa gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy mascarpone i gotujemy, aż połączy się z zupą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować