Potrawa ta jest dietetyczna, delikatna i super smakuje:) Polecam :)
Składniki:
- 450 g mięsa z piersi indyka
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka bazylii ( ja ją bardzo lubię dlatego daję dużo ale wystarczy łyżeczka)
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1 łyżka oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej na patelnię
Warzywna wariacja na temat indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kosteczkę. Z przypraw, soku z cytryny , przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy sporządzamy marynatę, mieszając ze sobą składniki. Mieszamy ją dokładnie z indykiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po upływie tego czasu mięso wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Ma być sucha ale gorąca- najlepiej sie do tego nadają patelnie teflonowe i ceramiczne. Mięso smażymy aż będzie pół twarde i wrzucamy mieszankę warzywną . Patelnię przykrywamy i wszystko razem dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Komentarze