Cynk, żelazo, selen – to jedynie część pierwiastków cennych dla organizmu, które znajdują się w mięsie. Prezentujemy jego wszystkie wartości odżywcze, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała.

Białko - jest obecne w każdej żywej komórce, uczestniczy we wszystkich procesach życiowych, a pod względem ilości jest drugim - po wodzie - podstawowym budulcem naszego ciała. To, które dostarczamy wraz z pożywieniem, umożliwia organizmowi produkcję aminokwasów. Ilość białka w mięsie waha się od 15 do 20% - najwięcej jest go w chudym mięsie.

Żelazo – jego największa ilość znajduje się w mięsie wołowym i cielęcym (ok. 2,5 mg w 100g). Żelazo jest składnikiem umożliwiającym transport tlenu w naszym organizmie. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, brak odporności na infekcje, trudności w uczeniu się, zaburzenia koncentracji, zmniejsza aktywność i jest przyczyną szybkiego męczenia się.

Cynk - w największej ilości znajduje się w mięsie wołowym (3,8 mg w 100 g). Zwiększone zapotrzebowanie na cynk występuje u kobiet w ciąży i u kobiet karmiących.

Witamina B1 - w największej ilości (1 mg w 100 g) występuje w mięsie wieprzowym. Jest potrzebna do prawidłowej przemiany węglowodanów, a także do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w przypadku palenia tytoniu, nadużywania alkoholu oraz wypijania dużych ilości kawy i herbaty.

Witamina B2 - w największej ilości znajduje się w mięsie cielęcym (0,3 mg w 100 g).

Witamina PP (niacyna) – jej największą ilość zawiera mięso z piersi kurczaka - 12 mg w 100 g. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz do tworzenia przez organizm niektórych hormonów.

Witamina B12 - jest niezbędna dla wzrostu wszystkich komórek organizmu człowieka. Wraz z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu DNA oraz w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej. Porcja 100g mięsa wołowego lub cielęcego zawiera 1,4 mcg witaminy B12 i pokrywa średnio połowę dziennego zapotrzebowania kobiet i mężczyzn na tę witaminę.

Wartości energetyczne mielonych mięs

•    Mięso mielone, wieprzowe z szynki – 100 g


Wartość energetyczna - 145,00 kcal
Białko - 20,40 g
Węglowodany - 0,00 g
Tłuszcz - 7,00 g


•    Mięso mielone, wieprzowe – 100 g


Wartość energetyczna - 308,00 kcal
Białko - 17,20 g
Węglowodany - 0,00 g
Tłuszcz - 27,00 g

•    Mięso mielone, wołowe – 100 g

Wartość energetyczna - 147,00 kcal
Białko - 20,90 g
Węglowodany - 0,00 g
Tłuszcz - 7,00 g

•    Tatar świeżo zmielony, wołowy – 100 g

Wartość energetyczna - 119,00 kcal
Białko - 17,60 g
Węglowodany - 0,20 g
Tłuszcz - 5,30 g