Warstwowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
z cukrem. Dodajemy żółtka,
ocet i mąkę wymieszaną
z proszkiem. Ciasto wykładamy
do wyłożonej papierem do
pieczenia blachy (37x25 cm).
Pieczemy w temp. 180 °C
ok. 40 minut. Studzimy. Przekrawamy
na 2 placki.
2.Krem budyniowy: 500 ml
mleka zagotowujemy z cukrem.
Wlewamy pozostałe
mleko wymieszane z żółtkami
i obiema mąkami. Gotujemy,
energicznie mieszając, aż
zgęstnieje. Studzimy i ucieramy
z masłem.
3.Galaretki brzoskwiniowe
rozpuszczamy w 1/2 l wody.
Dodajemy syrop z brzoskwiń
i pokrojone w kostkę owoce.
4.Na jeden placek wykładamy
tężejącą galaretkę. Przykrywamy
2. plackiem. Krem
orzechowo-czekoladowy podgrzewamy,
mieszamy z pokruszonymi
waflami. Wykładamy
na placek. Następnie wykładamy
krem budyniowy. Układamy
biszkopty.
5.Śmietankę ubijamy z cukrem
i galaretką cytrynową rozpuszczoną
w 1/2 szkl. wody. Tężejącą
wylewamy na ciasto. Posypujemy
startą czekoladą.
Komentarze