Waniliowy sernik z chrupiącą kruszonką

4.5 (179 ocen)

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik w połączeniu z mega chrupiącą kruszonką :)

Składniki:

  • Sernik:
    1kg waniliowego sera z wiadereczka
    4 jajka
    25 dag cukru
    2 budynie waniliowe
    czubata łyżka kakao


    Kruszonka:
    5 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    10 dag mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 garści płatków kukurydzianych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Waniliowy sernik z chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać ser i budynie. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • 2. Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Po ok 20 minutach pieczenia rozkruszyć na sernik.
  • 3. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia. Na środek kłaść na przemian po 2 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta. Piec 50 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszyć na 160 i piec jeszcze ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut. Ściągnąć obręcz tortownicy.
  • 4. Sernik ostudzić. Najlepszy jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.26 (242 ocen)

image-1i2wd34

To może cię zainteresować