Pyszne i proste ciasto bez pieczenia zaskoczy wszystkich delikatną cytrynową pianką z połączeniem waniliowych rurek z kremem.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
herbatniki – opakowanie 200 g
rurki waflowe z kremem o smaku waniliowym – 420 g
Składniki na budyń cytrynowy:
2 budynie waniliowe na 0, 5 l bez cukru
3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
125 ml soku z cytryny
2,5 szklanki wody
3/4 kostki masła (w temp. pokojowej)
Składniki na górną warstwę:
300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
1 duży jogurt naturalny (ok. 370 g)
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Blacha o wymiarach 20×30 cm
Waniliowo-cytrynowa tratwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Na dnie blachy wyłóż herbatniki.
2.. Wlej do garnka 2 szklanki wody, wsyp cukier i zagotuj. W połowie szklanki wody rozpuść oba budynie. Do gotującej się wody wlej rozprowadzony budyń, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
3.Do gorącego budyniu wrzuć pokrojone na kawałki masło, wlej sok z cytryny i wymieszaj trzepaczką do powstania gładkiej masy.
4.Masę wyłóż na herbatniki, ułóż na niej rurki z kremem i odstaw, aż wystygnie.
5.Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia.
6.Ubij śmietanę, połącz z jogurtem, a następnie wlej wystudzoną galaretkę i wszystko razem zmiksuj na wolnych obrotach.
7.Tak przygotowaną masę wyłóż na rurki. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników.
8.Ciasto wstaw do lodówki.Na koniec posyp cukrem pudrem.
Komentarze