Waniliowe gofry na maślance

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiące, pachnące wanilią i z ulubionymi dodatkami gofry. Idealne na śniadanie lub deser dla całej rodziny.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ▸375 ml maślanki
    ▸200 g mąki (u mnie jaglana)
    ▸125 ml mleka
    ▸5 łyżek skrobi ziemniaczanej
    ▸6 łyżek oleju
    ▸2 jajka
    ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ▸1/2 łyżeczki sody
    ▸kilka kropel aromatu waniliowego lub laski wanilii

Waniliowe gofry na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Białka ubijamy na sztywno.
    2. Do mokrych składników dodajemy suche, aromat lub laskę wanilii i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy