Waniliowe ciasto nadziewane śliwkami

4.49 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z żółtymi śliwkami prosto z sadu, idealne na lato i jesień. Pyszne do kawy, pasuje na każdą okazję. Smakuje cudownie, dzięki wspaniałemu owocowemu dodatkowi. Zniewala zapachem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - śliwki (żółte/bez pestek lub trochę więcej): 200 gramów
    - mąka pszenna (tortowa): 220 gramów
    - budyń (waniliowy/ w proszku): 50 gramów
    - cukier (drobny/ do wypieków): 200 gramów
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - esencja waniliowa (lub 4 łyzki cukru waniliowego): 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - margaryna (do pieczenia): 250 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - skórka z pomarańczy (lub cytryny / kandyzowana): 3 łyżki
    LUKIER WANILIOWY::
    - cukier puder: 150 gramów
    - woda (przegotowana/gorąca): 1.5 łyżki
    - esencja waniliowa (lub aromat waniliowy): 0.5 łyżeczki
    DO POSYPANIA::
    - kropeczki cukrowe (np. różowe): 4 łyżki
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Waniliowe ciasto nadziewane śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu stopić margarynę, odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z budyniem,proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • 3. Cukier utrzeć z jajkami, wlać esencję waniliową i po łyżce dodawać mieszanki składników suchych, cały czas ucierając. Dodać mleko i roztopioną margarynę, powoli ucierać do całkowitego połączenia składników. Wrzucić skórkę pomarańczową, ciasto delikatnie wymieszać.
  • 4. Prostokatną blachę do ciasta wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Na ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ( na środkowej szynie). Sprawdzić patyczkiem.
  • 5. Lukier: Do cukru pudru wlać gorącą wodę i esencję waniliową lub 5-6 kropli aromatu waniliowego, energicznie wymieszać.
  • żółte śliwki w waniliowym cieście 6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić w chłodne miejsce. Po 30 minutach oprószyć cukrem pudrem,polać lukrem i natychmiast posypać kropeczkami cukrowymi, zanim lukier zastygnie. Ciasto podawać udekorowane listkiem mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować