Waniliowa Panna Cotta z galaretką z granatów

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Przpeis inspirowany na podstawie jednej książki ze słodkimi przysmakami z delikatną moją małą innowacją. Pyszny, lekki i każdemu znany!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
    500 ml mleka
    1-2 szt. laski wanilii
    3-4 łyżki cukru
    1 opakowanie żelatyny
    3-4 granaty
    Ziarenka granatu (do ozdoby)
    Sok z cytryny, woda przegotowana (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowa panna cotta z galaretką z granatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowa Panna Cotta z galaretką z granatów 1. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, następnie dodajemy cukier, środek i pozostałą część laski wanilii. Wszystko razem gotujemy. W miseczce moczymy żelatynę z wodą (według proporcji na opakowaniu). Kiedy nasz płyn się gotuje, zdejmujemy go z ognia i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Do płynu wlewamy wcześniej przygotowaną żelatynę, w między czasie całość mieszając trzepaczką, do całkowitego połączenia się składników. Następnie odstawiamy płyn do ostygnięcia. Kiedy nasz płyn ostygnie, przelewamy go do miseczek, foremek lub kieliszków. Gotowe miseczki, bądź foremki odstawiamy do lodówki. Kiedy nasza panna cotta zastygła, przygotowujemy galaretkę. Obrany miąższ z granatów przekładamy do garnka, wsypujemy łyżkę cukru, dodajemy troszkę soku z cytryny i wody przegotowanej. Całość gotujemy, w między czasie mieszamy. Kiedy nasz sok jest gotowy, przecedzamy całość przez sito. Ponownie przygotowujemy roztwór żelatynowy, dodajemy go do soku, cały czas intensywnie mieszając. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, delikatnie tężejącą przelewamy do naszych miseczek z deserem. Odstawiamy do lodówki, aż do zastygnięcia. Ziarenkami granatu posypujemy górę deseru, najlepiej podajemy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować