Nietuzinkowe serduszka walentynkowe, które są bardzo proste w wykonaniu. Warto poświęcić chwilkę czasu i wykonać właśnie te bułeczki dla ukochanej osoby.
Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Mieszamy do ro rozbicia grudek. Posypujemy wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy.
Margarynę roztapiamy. Jajka ubijamy trzepaczką w osobnej miseczce. Przygotowany zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajka i margarynę. Zagniatamy około 10 minut.
Odstawiamy na godzinę.
2.Orzechy i pistacje lekko blendujemy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier waniliowy i orzechy. Podgrzewamy około 5 minut, aby wydobyć aromat. Zdejmujemy z ognia. Do tak przygotowanej masy dodajemy nutellę i mieszamy.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych kulek. Mi wyszło po 115g.
4.Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy 22 cm.
5.Robimy wałeczek, dobrze dociskając.
6.Na każdą kulkę nakładamy około 1,5 łyżki farszu. Rozsmarowujemy.
7.Następnie jeden koniec zakładamy na drugi.
8.Przecinamy wzdłuż, ale nie do końca.
9.Rozkładamy już w tortownicy wielkości 25-28cm. Wcześniej trzeba dno wyłożyć papierem, a boki wysmarować i wysypać bułką tartą. Pozostawiamy tak przykryte na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
10.Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego
Komentarze