Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

Nietuzinkowe serduszka walentynkowe, które są bardzo proste w wykonaniu. Warto poświęcić chwilkę czasu i wykonać właśnie te bułeczki dla ukochanej osoby.

Składniki:

  • Składniki:
    -3 szkl. mąki,
    -1/3 szkl. cukru,
    -1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
    -szczypta soli,
    -0,5 szkl. mleka,
    -50g drożdży,
    -2 jajka,
    -65g margaryny.

    Dodatkowo:
    -200g orzechów włoskich,
    -50g pistacji,
    -4 łyżki nutelli,
    -50g masła,
    -pół łyżeczki cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ser

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Mieszamy do ro rozbicia grudek. Posypujemy wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy.
    Margarynę roztapiamy. Jajka ubijamy trzepaczką w osobnej miseczce. Przygotowany zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajka i margarynę. Zagniatamy około 10 minut.
    Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Orzechy i pistacje lekko blendujemy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier waniliowy i orzechy. Podgrzewamy około 5 minut, aby wydobyć aromat. Zdejmujemy z ognia. Do tak przygotowanej masy dodajemy nutellę i mieszamy.
  • Dzielenie na kulki 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych kulek. Mi wyszło po 115g.
  • rozwałkowywanie kulek 4. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy 22 cm.
  • Rolowanie 5. Robimy wałeczek, dobrze dociskając.
  • smarowanie farszem 6. Na każdą kulkę nakładamy około 1,5 łyżki farszu. Rozsmarowujemy.
  • zakładanie końców 7. Następnie jeden koniec zakładamy na drugi.
  • Przecinanie 8. Przecinamy wzdłuż, ale nie do końca.
  • Gotowe serca 9. Rozkładamy już w tortownicy wielkości 25-28cm. Wcześniej trzeba dno wyłożyć papierem, a boki wysmarować i wysypać bułką tartą. Pozostawiamy tak przykryte na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 10. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować