Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser walentynkowy to uczta smaku, zmysłu, pięknie wyglądający pachnący wanilią. Najlepiej serduszka.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 laski wanilii
    15 dag masła
    20 dag mąki
    cukier waniliowy
    5 jajek
    1 opakowanie sera mascarpone
    4 łyżki limoncello
    4 łyżki cukru pudru
    100 g śmietany kremówki
    2 łyżki żelatyny Prymat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 250 ml wody następnie gotujemy z wanilią dodajemy masło. Całość gotujemy do rozpuszczenia masła, wyjmujemy wanilię. Następnie wsypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy by masa się nie przypaliła, by nie powstały grudki. Najlepiej to robić trzepaczką lub drewnianą łyżką. Gotujemy do czasu powstania jednolitej, zwartej masy dosłownie chwilę. Ciasto odkładamy do przestygnięcia. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na który będziemy wyciskać serduszka przy pomocy szprycy. Tak przygotowane serduszka pieczemy około 20 minut do zarumienia. Wyjmujemy serduszka z piekarnika i studzimy. Zimne serduszka kroimy w poprzek, na dwie połówki. Napełniamy kremem. ( możemy przygotować swój ulubiony krem ) Serduszka posypujemy cukrem pudrem robimy dekoracje według uznania. Do miski wkładamy serek mascarpone, likier i 3 łyżki cukru pudru mieszamy. Śmietanę ubijamy w osobnej misce na sztywno dodajemy 2 łyżki cukru pudru żelatynę zalewamy zimną wodą po napęcznieniu dolewamy gorącej wody w celu rozpuszczenia przestudzoną wlewamy do śmietany , śmietanę mieszamy z serkiem, całość wkładamy do szprycy. Napełniamy kremem serduszka. Składamy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować