Walentynkowe serce mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

Idealne ciasto na walentynkowy deser

Składniki:

  • 1 mleczna czekolada - 100 g
    125 g masła
    1 szklanka zimnego mleka
    2 szklanki mąki tortowej
    5 kopiatych łyżek gorzkiego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 jaja
    pół słoiczka Nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe serce mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i czekoladę roztapiamy cały cza mieszając. Jak się roztopi dolewamy zimne mleko i odstawiamy.
  • 2. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
  • 3. Do mleka, masła i czekolady dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, dokładnie roztrzepać. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 1/2 ciasta wykładamy do formy(ja użyłam w kształcie serca) o śr. ok 22 cm. na to łyżeczka układamy kulki nutelli, w niewielkich odstępach. Na nutellę kładziemy resztę ciasta. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Piec ok 30-35 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem.Upieczone ciasto zostawiamy w formie na jakieś 20 min. po czym wyciągamy i studzimy.Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto należy przechowywać przykryte ściereczką, a najlepiej plastikową miską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować