Walentynkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dodać czerwony barwnik i ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Ciasto zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na ok.2 godz.
2.Ciasto kruche rozwałkować na wymiary ciasta francuskiego.
3.Żółtko oddzielić od białka. Żółtko rozkłócić i i przy pomocy pędzelka posmarować nim ciasto kruche. Nałożyć ciasto francuskie i trochę docisnąć.
4.Ciasto pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1cm. Każdy pasek z osobna skręcić w spiralę, uformować w kształt serca. Końcówki dobrze ze sobą skleić.
5.Gotowe serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozkłócić i posmarować nim serca. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220°C około 10- 12 min. na złoty kolor.
Porady
Używałam ciasta francuskiego o wymiarach 25x 42cm.
Komentarze