Walentynkowe serca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przez żołądek do serca.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250g mąki pszennej
    szczypta soli
    60g cukru pudru
    100g masła
    1 jajko
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    czerwony barwnik spożywczy

Walentynkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dodać czerwony barwnik i ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Ciasto zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na ok.2 godz.
  • 2. Ciasto kruche rozwałkować na wymiary ciasta francuskiego.
  • 3. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko rozkłócić i i przy pomocy pędzelka posmarować nim ciasto kruche. Nałożyć ciasto francuskie i trochę docisnąć.
  • walentynkowe serca 4. Ciasto pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1cm. Każdy pasek z osobna skręcić w spiralę, uformować w kształt serca. Końcówki dobrze ze sobą skleić.
  • walentynkowe serca 5. Gotowe serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozkłócić i posmarować nim serca. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220°C około 10- 12 min. na złoty kolor.

Porady

Używałam ciasta francuskiego o wymiarach 25x 42cm.

Komentarze

Podobne przepisy