Walentynkowe ciasto dla zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie nadal ubijając dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści, dalej ciągle miksując,dodajemy po jednym żółtku, na końcu mąki. Ciastko dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc łaciate ciasto. Całość pieczemy około 30- 35 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy, przekrawamy na pół. W jednym z blatów foremką do ciastek wykrawamy otwory w kształcie serca.
2.Czekolady rozupszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Przygotowaną polewą smarujemy blat z otworami, studzimy. Na dolny blat wykładamy słoiczek dżemu, rozsmarowujemy, na dżemie wykładamy w odstępach biszkopty. 2 galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 1 galaretkę i 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, Gdy galaretka z żelatyną lekko wystygną , miksujemy je z ubitą kremówką na jednolitą masę. Gdy zacznie tężeć, masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i przykrywamy blatem z sercami. W otwory łyżką wykładamy tężejące galaretki truskawkowe. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Porady
Ciasto możemy nasączyć odrobiną alkoholu, będzie miało wówczas bardziej wyrazisty smak.
Komentarze