WALENTYNKOWE CIASTECZKA NA PATYKU Z CZEKOLADĄ

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Dziś mam dla Was przepis na cake popsy walentynkowe.Kruche śmietankowe ciasteczka z mleczną czekoladą z całą pewnością zachwycą drugą połówkę.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    (ok.24 szt - 12 lizaków)

    * mąka pszenna – 125 g

    * cukier puder – 50 g

    * kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka

    * olejek do ciast śmietankowy - 1 łyżka

    * masło – 65 g

    * sól – 1 szczypta

    * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

    DODATKOWO:

    * mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Walentynkowe ciasteczka na patyku z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę z cukrem olejkiem śmietankowym wysypujemy na stolnicę.

    Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy nożem.

    Dodajemy sól, śmietanę i proszek do pieczenia, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy okręgi.

    W połowie ciastek wycinamy serduszka, składamy parami ( ciasto pełne + ciastko wycięte.

    Na ciastku pełnym kładziemy patyczek, przykrywamy ciastkiem z wyciętym serduszkiem i dociskamy.

    Boki dekorujemy np. za pomocą widelca.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-14 minut.

    Wyjmujemy, studzimy.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wlewamy do wyciętych serduszek.

    Pycha!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować