Waflowe trójkąty z kapustą i leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczyku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 blaty waflowe
    ok 1 kg kapusty
    40 dag grzybów leśnych
    7 dag słoniny
    2 cebule
    sól
    pieprz
    1 jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
    zioła prowansalskie
    słodka mielona papryka
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Waflowe trójkąty z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy, studzimy.
  • 2. Leśne grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy kilka minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy razem ok 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Wystudzoną kapustę odciskamy i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Przepuszczamy również grzyby, ale do osobnej miski.
  • 4. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki na patelni. Dodajemy kapustę , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok 15 min.
  • 5. Dodajemy grzyby do kapusty i mieszamy do połączenia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką według uznania.
  • 6. Wafle kroimy na mniejsze kwadraty, Ciepłą masą smarujemy blaty, aż do wyczerpania składników. Chłodzimy.
  • 7. Kroimy na trójkąty i obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Porady

Trójkąty podajemy z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Grzyby Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować