Wafle z chałwą / z masą chałwową

4.51 (168 ocen)

Skromnie wyglądają, ale są pyszne. Polecam szybki sposób na coś słodkiego - czyli wafelki :) Tym razem zrobiłam masę z chałwą waniliową.

Składniki:

  • paczka wafli (5 wafli)
    250 g margaryny / masła
    400 - 500 g chałwy waniliowej
    1-2 łyżki cukru pudru
    opcjonalnie 2-3 łyżki naparu mocnej kawy (zimnej) / czystej wódki / amaretto (u mnie ta ostatnia propozycja)
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty

Wafle z chałwą / z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed robieniem masy. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier puder.
  • 2. Chałwę pokruszyć. Małymi porcjami dodawać do margaryny i ucierać, aż do wyczerpania składników. Na koniec opcjonalnie dodać amaretto. Wymieszać.
  • 3. Masę podzielić na 4 równe części, posmarować i przełożyć wafle. Całość zawinąć w opakowanie, obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować