Wafle kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Oprócz tego, że wafle kajmakowe są szybkie i smaczne, to samą masę kajmakową przygotowuje się dosyć łatwo. Główną bazą do tych pysznych słodkości jest mleko skondensowane. Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego
    120 g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
    100 g czekolady białej
    75 g masła
    1 paczka kwadratowych wafli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wafle kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować