Czerwony barszczyk to klasyk, wiele osób lubi, wiele nie. Ja swój robię na zakwasie , a podaję go z uszkami z grzybowym farszem. Smacznie i aromatycznie.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Zakwas:
3 buraki
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
kromka razowego chleba
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Zupa:
4 średnie buraki
2 suszone grzyby
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
2 szklanki zakwasu
Ciasto na uszka:
1 szklanka mąki
1 żółtko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Farsz do uszek:
10 dag. suszonych grzybów
1 cebula
5 dag. masła
2 łyżki tartej bułki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
wrzątek osolony z olejem
Uszka z grzybami z czerwonym barszczem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanego słoja układam pokrojone w plasterki buraki, listki laurowe, ziele anielskie,pieprz,, zalewam wodą wymieszaną z cukrem i solą, wkładam kromkę razowca, przykrywam ściereczką, pozostawiam na 5 dni.
2.Buraki na zupę obieram, kroje w plasterki, zalewam bulionem, dodaje grzyby i gotuję ok. 30 minut. Całość odcedzam, do wywaru dodaje zakwas i czosnek, ogrzewam ok. 15 minut, doprowadzam do mrugania, nie gotuje. Doprawiam jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem.
3.Grzyby zalewam wodą, pozostawiam na noc. Drugiego dnia, grzyby odcedzam, drobno siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, smażę, dodaje bułkę tartą, doprwiam solą i pieprzem.
4.Składniki na ciasto zagniatam, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 20 minut.
5.Ciasto wałkuje, kroję na kwadraty[3 cm. na 3 cm. ], nakładam farsz, sklejam po przekątnej i zlepiam boki trójkąta, rogi łączę. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok. 3 min. od wypłynięcia.
6.Uszka podaję z gorącym barszczem.
Porady
Pracę nad uszkami i barszczem trzeba zaplanować wcześniej.
Komentarze