Uszka z grzybami z czerwonym barszczem na zakwasie

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czerwony barszczyk to klasyk, wiele osób lubi, wiele nie. Ja swój robię na zakwasie , a podaję go z uszkami z grzybowym farszem. Smacznie i aromatycznie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas:
    3 buraki
    3 ząbki czosnku
    3 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    kromka razowego chleba
    4 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Zupa:
    4 średnie buraki
    2 suszone grzyby
    3 ząbki czosnku
    2 litry bulionu warzywnego
    sól i pieprz do smaku
    2 szklanki zakwasu
    Ciasto na uszka:
    1 szklanka mąki
    1 żółtko
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli
    Farsz do uszek:
    10 dag. suszonych grzybów
    1 cebula
    5 dag. masła
    2 łyżki tartej bułki
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    wrzątek osolony z olejem
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka

Uszka z grzybami z czerwonym barszczem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do szklanego słoja układam pokrojone w plasterki buraki, listki laurowe, ziele anielskie,pieprz,, zalewam wodą wymieszaną z cukrem i solą, wkładam kromkę razowca, przykrywam ściereczką, pozostawiam na 5 dni.
  • jk 2. Buraki na zupę obieram, kroje w plasterki, zalewam bulionem, dodaje grzyby i gotuję ok. 30 minut. Całość odcedzam, do wywaru dodaje zakwas i czosnek, ogrzewam ok. 15 minut, doprowadzam do mrugania, nie gotuje. Doprawiam jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem.
  • jk 3. Grzyby zalewam wodą, pozostawiam na noc. Drugiego dnia, grzyby odcedzam, drobno siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, smażę, dodaje bułkę tartą, doprwiam solą i pieprzem.
  • jk 4. Składniki na ciasto zagniatam, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 20 minut.
  • jk 5. Ciasto wałkuje, kroję na kwadraty[3 cm. na 3 cm. ], nakładam farsz, sklejam po przekątnej i zlepiam boki trójkąta, rogi łączę. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok. 3 min. od wypłynięcia.
  • jk 6. Uszka podaję z gorącym barszczem.

Porady

Pracę nad uszkami i barszczem trzeba zaplanować wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować