Ufo truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

idealne na letni obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *2 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka soli
    * 1 jajko
    * około 3/4 szklanki ciepłej wody
    *truskawki

Ufo truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 5 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.
  • truskawki 2. W międzyczasie przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki.
  • 3. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
  • lepienie 4. Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
  • 5. Jak woda będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy.

Porady

truskawki można zmiksować do postaci musu i polać potem ugotowane pierogi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy