Udka z kurczaka w potrawce z ryżem

4.49 (191 ocen)

Lekkie i dietetyczne danie, doskonałe na obiad.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    1 porcja włoszczyzny
    pieprz
    sól
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 cebula
    3 woreczki ryżu
    Sos:
    4 łyżki mąki
    3 szkl. rosołu
    sok z 1 cytryny
    cukier
    1/4 litra śmietany
    5 żółtek
    10 dag. rodzynek
    0,30 kostki masła

    1 op warzyw na parę np. .królewska /marchew, kalafior, brokuł/
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w potrawce z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać i umyć .
    Udka umyć i zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu, dodając włoszczyznę i przyprawy.
    Pod koniec gotowania dodać przypieczoną na ogniu cebulę.
    Ryż ugotować w oddzielnym garnku z dodatkiem soli.
    Udka wyjąć z rosołu do miski i dobrze przykryć, by nie wystygły.
    Rosół przecedzić przez gęste sitko i jeszcze pogotować,
    Na patelni rozgrzać masło , dodać mąkę ,zrobić jasną zasmażkę. Wlać rosół i mocno mieszać, aby nie było grudek
    .Dodać resztę składników do sosu: wyciśniętą cytrynę, cukier, sól. Na końcu dodać żółtka wymieszane z odrobiną rosołu i już nie gotować, aby się nie zwarzyło.
    Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak a konsystencja muślinowa.
    Na końcu dodać sparzone rodzynki .
    Ryż włożyć do kubeczka wysmarowanego masłem i wyłożyć na talerz i polać sosem, położyć kawałek mięsa i dodać warzywa ugotowane al dente z masłem

    Resztę rosołu podajemy w bulionówce do popicia.

Porady

Zamiast udek można ugotować kurczaka i podzielić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować