Udka z kurczaka w potrawce z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obrać i umyć .
Udka umyć i zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu, dodając włoszczyznę i przyprawy.
Pod koniec gotowania dodać przypieczoną na ogniu cebulę.
Ryż ugotować w oddzielnym garnku z dodatkiem soli.
Udka wyjąć z rosołu do miski i dobrze przykryć, by nie wystygły.
Rosół przecedzić przez gęste sitko i jeszcze pogotować,
Na patelni rozgrzać masło , dodać mąkę ,zrobić jasną zasmażkę. Wlać rosół i mocno mieszać, aby nie było grudek
.Dodać resztę składników do sosu: wyciśniętą cytrynę, cukier, sól. Na końcu dodać żółtka wymieszane z odrobiną rosołu i już nie gotować, aby się nie zwarzyło.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak a konsystencja muślinowa.
Na końcu dodać sparzone rodzynki .
Ryż włożyć do kubeczka wysmarowanego masłem i wyłożyć na talerz i polać sosem, położyć kawałek mięsa i dodać warzywa ugotowane al dente z masłem
Resztę rosołu podajemy w bulionówce do popicia.
Porady
Zamiast udek można ugotować kurczaka i podzielić na porcje.
Komentarze