Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie ostrego, kremowego chrzanu z subtelną słodyczą miodu którym to otoczony był kurczak przemienia zwykłe udka w rajski przysmak

  • 60 min

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
    3 łyżki chrzanu
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka tymianku
    ½ łyżeczki rozmarynu
    2 łyżki oliwy

Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Chrzan mieszamy razem z miodem, tymiankiem i rozmarynem aż do uzyskania jednolitej pasty. Tak przygotowaną pastą smarujemy udka z kurczaka i marynujemy je minimum godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego odrobiną oliwy, przykrywamy naczynie folią i pieczemy udka 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15-25 minut lub do uzyskania chrupiącej, złotej skórki. Udka serwujemy gorące np. z puree ziemniaczanym

Komentarze

Podobne przepisy