udka z kurczaka po cygańsku

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo trafne połączenie smaków, zrobiłam je w wersji pikantno - słodkiej, podałam z ryżem i surówką z pora

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
    marynata:
    1/3 słoiczka powideł śliwkowych
    0,5 szklanki ketchupu pikantnego (do całości dopełniamy 1 łyżką koncentratu pomidorowego)
    1 duża cebula
    0,5 szklanki wody
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka cukru
    6 - 8 sztuk śliwek suszonych
    1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam pół na pół z ostrą)
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Powidła Ketchupy Dania główne

Udka z kurczaka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oprószamy solą, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, schładzamy.
    Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy podsmażoną, schłodzoną cebulę.
    Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy go marynatą, wrzucamy również śliwki, poruszamy rękawem tak, by marynata równomiernie pokryła mięso, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

    Po tym czasie zamykamy rękaw, układamy go w naczyniu żaroodpornym, pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 minutach pieczenia rozcinamy z góry folię, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze 20 minut.

Porady

Do woreczka, jesli mamy w domu możemy także wrzucić parę sztuk moreli suszonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Śliwki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować