UDKA W MŁODEJ KAPUŚCIE

4.5 (162 ocen)

Podawać np. z ziemniakami z wody posypanymi świeżym koperkiem,ryżem lub po prostu z pieczywem.Życzę smacznego.

Składniki:


  • 4 udźce z kurczaka
    po 1/2 papryki czerwonej,zielonej,żółtej
    3/4 opakowania sera Feta
    1/2 pęczka koperku świeżego
    1 gł.młodej kapusty mała

    pieprz,przyprawa do drobiu,sól czosnkowa,czosnek granulowany,ostra papryka mielona ,sos sojowy,cukier,sok z cytryny do smaku,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka w młodej kapuście 1.


    Udźce umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć kości.Przyprawić do smaku przyprawą do drobiu,solą czosnkową,czosnkiem granulowanym,polać sosem sojowym i wstawić na 1 godz.do lodówki.


















  • udka w młodej kapuście 2. Na patelni rozgrzać olej opiec zamarynowane udka na rumiano podlewając podczas pieczenia niewielkimi ilościami gorącej wody,udka zdjąć z patelni.
  • udka w młodej kapuście 3. Papryki oczyścić,umyć i pokroić w słupki,kapustę poszatkować.
  • udka w młodej kapuście 4. Na tłuszczu ze smażenia udek zeszklić papryki.
  • udka w młodej kapuście 5.
    Dodać kapustę,posypać ostrą papryką i podlewając gorącą wodą dusić do miękkości.
  • udka w młodej kapuście 6. Koperek pokroić dodać do kapusty.1/4 kostki sera pokroić w piórka wrzucić do kapusty i dusić do czasu jego rozpuszczenia.
  • udka w młodej kapuście 7.
    Całość przyprawić do smaku cukrem,czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny,wymieszać.
  • udka w młodej kapuście 8.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty,ułożyć opieczone udka i przykryć pozostałą kapustą,Udka muszą być lekko odkryte.
  • udka w młodej kapuście 9.
    1/2 kostki sera Feta pokroić w małą kostkę i posypać górę zapiekanki.
  • udka w młodej kapuście 10. Piekarnik nagrzać do 170C,włożyć zapiekankę i piec 20 min.
  • udka w młodej kapuście 11.
    Gotowe danie można podzielić na porcje,wyłożyć na ozdobionym talerzu.

Porady

W kapuście musi zostać trochę płynów,dlatego podczas duszenia należy podlewać gorącą wodą.Kapusta nie może być sucha.Danie miało być na konkurs kreatywny ale pomyliłam składniki.Jednak z tymi wyszło bardzo dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować