Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wiedziałam,że mąż nie skusi się na udko z marchewka więc upiekłam mu udka w takiej właśnie marynacie i zadowolenie na jego twarzy-bezcenne:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka


    Marynata:
    1 pomarańcz
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1,5 łyżki suszonej bazylii
    sól,świeżo mielony pieprz


    Dodatkowo:
    2-3 łyżki masła
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć dobrze, porządnie osuszyć i odkroić nadmiar tłuszczu.
  • mięso polać marynatą 2. Przygotować marynatę: pomarańczę porządnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Następnie z całej wycisnąć sok i połączyć ze skórką. Dodać miód i wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy ( łącznie z solą ) i dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i zalać przygotowana marynatą. Wetrzeć ją w mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • mięso obsmazyć 3. Piekarnik rozgrzać do 225 st. Na patelni roztopić masło i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st i nakryć naczynie folia aluminiową. Piec jeszcze przez okolo 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z naczynia i dać sokom uspokoić się około 5 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować