Udka pieczone z ryżem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uczta dla wielbicieli kurczaka i ryżu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
    1 szklanka ryżu
    25 dkg pieczarek
    marchewka
    cebula
    3 ząbki czosnku
    olej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    delikat do mięs
    pieprz
    wegeta

    naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pieczone z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy udka 1. Udka myjemy,posypujemy delikatem do mięs i podsmażamy na oleju na złoty kolor.Po odwróceniu udek na drugą stronę dodajemy czosnek i razem smażymy.
  • usmażone udka i przygotowane naczynie żaroodporne 2. Gotowe udka wyjmujemy na talerz,a czosnek do naczynia,do którego wcześniej wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę.
  • smażymy pieczarki 3. Do tego samego oleju wrzucamy umyte i pokrojone wcześniej pieczarki,delikatnie podsmażamy i zostawiamy na patelni albo wyjmujemy na talerz,gdyż będzie nam potrzebna czysta patelnia.
  • 4. Na czystą patelnię wlewamy pół szklanki oleju i rozgrzewamy go,wsypujemy szklankę ryżu(ja używam tylko ryżu parboiled-ponieważ on się nie rozkleja-ale każdy zrobi jak lubi).Kiedy ryż będzie brązowy,wlewamy ryż z tym olejem na warzywa do naczynia.Na ryż kładziemy udka,na nie pieczarki,liście laurowe i ziele angielskie.
    W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion z dwóch szklanek wody,wegety i pieprzu-wlewamy tylko tyle bulionu aby przykryło nam pieczarki nie wiecej bo będzie za rzadkie.Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut.

Porady

Zachowaj kolejność układania warstw,chodzi o to żeby ryż nie był położony ostatni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować