Udka kurczaka słodko - kwaśne

4.5 (173 ocen)

  • 50 min

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka granulowanej cebuli
    2 łyżeczki soli czosnkowej
    50 ml octu z białego wina
    250 ml ketchupu
    20 ml sosu sojowego
    600 g ananasów z puszki
    50 g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka słodko - kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka słodko - kwaśne 1. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.
  • Udka kurczaka słodko - kwaśne 2. Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut.
    Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować