Udka duszone w winno - miodowej marynacie z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Udka są uniwersalne-nadają się do pieczenia, duszenia, faszerowania. Ja tym razem zamarynowałam je w soku pomarańczowym, z białym winem i tymiankiem.

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
    100 ml białego wina
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka miodu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki tymianku
    sok z połowy pomarańczy
    1.5 łyżeczki soli
    łyżeczka musztardy
    10 suszonych śliwek
    1/3 łyżeczki chili
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka duszone w winno - miodowej marynacie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miodem, musztardą, winem, solą, chili, sokiem z pomarańczy i tymiankiem. Zalewamy marynatą udka, zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  • 2. Cebulę i śliwki kroimy w plastry. W niskim, najlepiej szerokim rondlu rozgrzewamy olej i lekko obsmażamy udka. Po chwili wlewamy marynatę, dodajemy cebulę i śliwki. Dusimy ok. 60 minut na małym ogniu. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować