Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniałe na niedzielne popołudnie!

  • 15 min

Składniki:

  • 300g rabarbaru
    180g masła
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki błonnika owsianego
    1 op. budyniu śmietankowego
    3 jajka
    2 łyżki serka homo 0%
    Kruszonka:
    2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    2 łyżki mąki
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C.

Porady

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy