Ucierane ciasto z jabłkami i porzeczkami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Całe jabłka zatopione w pysznym cieście w towarzystwie kwaśnych porzeczek - idealna popozycja do popołuniowej kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jabłka
    15 dag porzeczek
    220 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej
    130 g masła
    160 g brązowego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jaja
    5 łyżek mleka
    cukier puder do posypania
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto z jabłkami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ostrożnie z całości wycinamy środki. Porzeczki myjemy i osuszamy.
  • 2. Roztapiamy masło, lekko studzimy.
  • 3. Do misy robota wsypujemy mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dolewamy roztrzepane jajka, mleko i płynne masło. Ucieramy kilka minut.
  • 4. Wykładamy 1/3 ciasta do natłuszczonej foremki - keksówki. Układamy jabłka, posypujemy porzeczkami. Wykładamy pozostałe ciasto posypując resztą owoców. Pieczemy ok 70 min w 175 st.
  • 5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy porzeczkami oraz listkami mięty. Smacznego!

Porady

Aby ciasto zbytnio się nie zrumieniło, ok 20 min przed końcem pieczenia przykrywamy folią alumionową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować