Tymiankowy kulebiak z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany kulebiak jest smaczny i aromatyczny, na pewno znajdzie miejsce na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki puszystej poznańskiej Lubella +do podsypania
    1 szklanka ciepłego mleka
    40 g. drożdży
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    100 g. roztopionego masła
    2 szczypty soli
    2 gałązki tymianku
    Farsz:
    500 g. kiszonej kapusty z marchewką
    50 g. suszonych grzybów
    100 g. masła
    1 cebula
    1 łyżka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    2 szczypty oregano
    2 szczypty słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    blaszka keksówka wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tymiankowy kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc. Drugiego dnia osączam i siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebule, dodaje grzyby, podsmażam , dodając 2-3 łyżki wody po moczeniu grzybów. Kapustę siekam, zalewam wodą i duszę do miękkości, odcedzam, dodaję do podsmażonych grzybów, doprawiam suszonymi pomidorami, oregano, słodką papryką, podsmażam tak , aby płyn całkowicie odparował. Próbuje, doprawiam solą i pieprzem.
  • jk 2. Drożdże mieszam z mlekiem i cukrem, pozostawiam na ok. 15 minut, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaje rozczyn, żółtko, sól, listki tymianku, zagniatam, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Nakrywam miska, pozostawiam do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • JK 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, małą część pozostawiam na ozdoby, resztę ciasta wałkuje na prostokąt. Na cieście układam farsz .
  • JK 4. Ciasto z farszem zwijam jak roladę, wkładam do foremki, smaruje zmieszanym żółtkiem z mlekiem.
  • JK 5. Z pozostawionego ciasta wycinam ozdoby, układam na kulebiaku, smaruje żółtkiem z mlekiem. Gdy podrośnie, piekę 45 minut w temp. 200 stopni.

Porady

Tak przygotowany kulebiak podaje z czerwonym barszczem lub czystą zupą grzybową, wedle upodobań zaproszonych gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Tymianek Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować