Tymiankowe żeberka na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo aromatyczne. Świetnie smakują z kaszą.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 700 g chudych żeberek wieprzowych
    sól, pieprz ziołowy
    ognista mieszanka przypraw w młynku
    pół szklanki mleka
    łyżka mąki
    łyżka tymianku suszonego
    łyżka masła

Tymiankowe żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na porcje i obficie opruszamy pieprzem, ognistą mieszanką a także obsypujemy solą i tymiankiem. Następnie zrumieniamy mocno na patelni bez tłuszczu. Gdy się podpieką, dodajemy łyżkę masła i podlewamy je wodą. Dusimy do miękkości około godziny-półtorej według gustu. Na koniec dodajemy jeszcze troszkę wody (jeżeli dużo nam wyparuje). W połowie szklanki zimnego mleka rozrabiamy mąkę. Zalewamy tym żeberka cały czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy