Twarożek domowy

4.48 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zrobienie twarogu domowego jest bardzo proste, a do tego wiemy co jemy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 litry mleka 3,2 % ( może być UHT )
    -2 cytryny
    - 1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Sok Przekąski Ser

Twarożek domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twarożek domowy. 1. Do garnka wlewamy ok . 0,5 cm wody (zapobiega przypaleniu się mleka). Wsypujemy sól i wlewamy mleko. Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się cząstek i pestek cytryny.
  • Twarożek domowy. 2. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 80 stopni ( jak sprawdzić bez termometru? Ano prosto. Wkładamy paluszek do gorącego mleka jeżeli potrafimy chwilę wytrzymać to właśnie jest 80 stopni ) Wlewamy sok z cytryny i mieszamy aż pojawi się skrzep. Zdejmujemy z gazu. Po lekkim przestygnięciu wylewamy wszystko na durszlak wyłożony gazą i lekko odciskamy nadając kształt kulki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odwijamy gazę i gotowe.
  • Twarożek domowy. 3. Może cenowo nie wygląda to zbyt atrakcyjnie? Z 2 litrów mleka otrzymujemy ok. 230-250 g twarogu . Ale jest to twaróg bez ulepszaczy i konserwantów, a do tego ciekawy kuchenny eksperyment.

Porady

Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem , polany miodem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Sok z cytryny Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować