Twarożek domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy ok . 0,5 cm wody (zapobiega przypaleniu się mleka). Wsypujemy sól i wlewamy mleko. Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się cząstek i pestek cytryny.
2.Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 80 stopni ( jak sprawdzić bez termometru? Ano prosto. Wkładamy paluszek do gorącego mleka jeżeli potrafimy chwilę wytrzymać to właśnie jest 80 stopni ) Wlewamy sok z cytryny i mieszamy aż pojawi się skrzep. Zdejmujemy z gazu. Po lekkim przestygnięciu wylewamy wszystko na durszlak wyłożony gazą i lekko odciskamy nadając kształt kulki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odwijamy gazę i gotowe.
3.Może cenowo nie wygląda to zbyt atrakcyjnie? Z 2 litrów mleka otrzymujemy ok. 230-250 g twarogu . Ale jest to twaróg bez ulepszaczy i konserwantów, a do tego ciekawy kuchenny eksperyment.
Porady
Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem , polany miodem .
Komentarze