Twarogowe pierożki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka, idealne jako przekąska do śniadaniówki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g margaryny
    1 i 3/4 szklanki mąki
    50g cukru
    50ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g twarogu półtłustego
    1 jajko
    1 jabłko
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Twarogowe pierożki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę należy rozpuścić w rondelku, dodać mleko i wymieszać razem. Odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlać rozpuszczoną margarynę z mlekiem i wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagniatać aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać szklanką kółeczka. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Układać po jednym na połowie każdego kółeczka i zlepiać jak pierożki. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem delikatnych odstępów. Roztrzepać jajko i posmarować nim pierożki, oprószyć lekko cynamonem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Porady

Do plasterka jabłka można dodać kilka rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować