Będąc na warsztatach z Kuchni Międzynarodowej poznałam przepis na przepyszną ,turecką zupę.Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!
Turecka zupa z czerwonej soczewicy - mercimek çorbası - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie cebulę,czosnek, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę w oleju z masłem, dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać przecieru pomidorowego i pozostałe przyprawy.
Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona papryką, można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.
Komentarze