Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası

4.17 (181 ocen)

  • 60 min

Będąc na warsztatach z Kuchni Międzynarodowej poznałam przepis na przepyszną ,turecką zupę.Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    1 cebula
    1 duży ziemniak
    2 filiżanki czerwonej soczewicy
    1 marchew
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku,
    łyżka masła, olej
    sól, pieprz, papryka ostra, mięta, tymianek, kminek
    1,5l bulionu
Wystaw ocenę:

4.17 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Turecka zupa z czerwonej soczewicy - mercimek çorbası - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie cebulę,czosnek, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę w oleju z masłem, dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać przecieru pomidorowego i pozostałe przyprawy.
    Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona papryką, można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować