turbot ok. 1-2 kg
60 ml oliwy z oliwek
natka pietruszki
pół cytryny ( cienkie plasterki )
2 ząbki czosnku rozgniecione w łupinach
chili w płatkach
sól morska
świeżo mielony biały pieprz
10 szt pomidorków śliwkowych
15 szt czarnych oliwek
Turbot zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach obu stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobina chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny.
Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały.
Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Komentarze