Turbot zapiekany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna ryba na piątkowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • turbot ok. 1-2 kg
    60 ml oliwy z oliwek
    natka pietruszki
    pół cytryny ( cienkie plasterki )
    2 ząbki czosnku rozgniecione w łupinach
    chili w płatkach
    sól morska
    świeżo mielony biały pieprz
    10 szt pomidorków śliwkowych
    15 szt czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Turbot zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach obu stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobina chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny.
    Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały.
    Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Dorsz zapiekany z warzywami

To może cię zainteresować