Trzy czekolady

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiasz czekoladę ? Tutaj są aż trzy rodzaje !

  • 30 min

Składniki:

  • Paczka herbatników, pół tabliczki białej czekolady, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół tabliczki mlecznej czekolady, banan, suszona żurawina, 250 ml śmietany kremówki.

Trzy czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERWSZA WARSTWA:

    Do naczyń kruszymy herbatniki (połowa paczki).

    Herbatniki oblewamy (rozpuszczoną w gorącej kąpieli) gorzką czekoladą (zostawiamy trochę z niej na polewę do samej góry deseru).
  • 2. DRUGA WARSTWA:

    Ubijamy kremówkę na sztywno. 2 łyżki odstawiamy. Resztę mieszamy z (rozpuszczoną w gorącej kąpieli) białą czekoladą i układamy na warstwę pierwszą.
  • 3. TRZECIA WARSTWA:

    Kruszymy drugą połowę opakowania herbatników. Na to dajemy kilka plastrów banana.

    Rozpuszczamy mleczną czekoladę i dodajemy do niej odstawione 2 łyżki ubitej kremówki. Mieszamy. Układamy na bananach.
  • 4. WYKOŃCZENIE:

    Warstwę z mlecznej czekolady posypujemy suszoną żurawiną i polewamy resztą rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Porady

Zamiast suszonej żurawiny możemy użyć wiśni z kompotu. Zamiennikiem do polewy gorzkiej czekolady (w wykończeniu) może być gęsty sok wiśniowy lub malinowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy