Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z folii aluminiowej wycinamy 10-12 małych serduszek (możemy folię złożyć kilka razy i odrysować serduszka nożykiem do dekorowania warzyw i owoców, a następnie przyciąć nożyczkami).
2.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej 4 łyżki gorącej wody. Małym pędzelkiem nakładamy warstwę czekolady na jedną stronę serduszek wyciętych z folii. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny.
3.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 125 ml wody i wlewamy do silikonowej foremki w kształcie serca, wstawiamy do lodówki całkowitego zastygnięcia.
4.Z papieru do pieczenia i gotowania wycinamy koło o średnicy co najmniej 24 cm i wykładamy nim dno tortowniczy o średnicy 20 cm. Nadmiar papieru zawijamy pod spód i zaciskamy obręcz tortownicy (dzięki temu łatwiej nam będzie przełożyć sernik na talerz lub paterę). Boki tortownicy również wykładamy papierem do pieczenia.
5.Gdy serduszka z czekolady będą już dobrze zastygnięte, ściągamy delikatnie folię aluminiową.
7.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
8.Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzącym mleku. Dodajemy 2 łyżki sera i dokładnie mieszamy.
9.Powoli miksując żelatynę, dodajemy porcjami pozostały ser, a następnie ubitą śmietanę. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę cukru pudru.
10.Połowę masy wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Na środku układamy serduszko z galaretki (foremkę zanurzamy na 4-5 sekund we wrzątku, aby galaretka dała się łatwo wyciągnąć).
11.Serduszko z galaretki obkładamy dokładnie pozostałą masą serową.
Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
12.Po tym czasie, zdejmujemy obręcz tortownicy i odklejamy papier z boku sernika.
Podwijając papier ze spodu sernika, ściągamy go na talerz lub paterę.
13.Boki sernika przybieramy serduszkami z gorzkiej czekolady i truskawek, a wierzch dekorujemy pokrojonymi a plasterki truskawkami.
Komentarze