Truskawkowy sernik na zimno

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny i całkiem znośnie wyglądający sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • -1 kg sera śmietankowego (o temperaturze pokojowej)
    - 200 ml śmietany 30 %
    - 100 ml mleka 2 %
    - 30 g żelatyny
    - 32 g cukru waniliowego
    - 4-5 łyżek cukru pudru
    - 2 wafle ryżowe
    - 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
    - 2 kostki gorzkiej czekolady
    - 40 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z folii aluminiowej wycinamy 10-12 małych serduszek (możemy folię złożyć kilka razy i odrysować serduszka nożykiem do dekorowania warzyw i owoców, a następnie przyciąć nożyczkami).
  • 2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej 4 łyżki gorącej wody. Małym pędzelkiem nakładamy warstwę czekolady na jedną stronę serduszek wyciętych z folii. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny.
  • 3. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 125 ml wody i wlewamy do silikonowej foremki w kształcie serca, wstawiamy do lodówki całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Z papieru do pieczenia i gotowania wycinamy koło o średnicy co najmniej 24 cm i wykładamy nim dno tortowniczy o średnicy 20 cm. Nadmiar papieru zawijamy pod spód i zaciskamy obręcz tortownicy (dzięki temu łatwiej nam będzie przełożyć sernik na talerz lub paterę). Boki tortownicy również wykładamy papierem do pieczenia.
  • 5. Gdy serduszka z czekolady będą już dobrze zastygnięte, ściągamy delikatnie folię aluminiową.
  • 6. Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi waflami ryżowymi.
  • 7. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • 8. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzącym mleku. Dodajemy 2 łyżki sera i dokładnie mieszamy.
  • 9. Powoli miksując żelatynę, dodajemy porcjami pozostały ser, a następnie ubitą śmietanę. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę cukru pudru.
  • 10. Połowę masy wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Na środku układamy serduszko z galaretki (foremkę zanurzamy na 4-5 sekund we wrzątku, aby galaretka dała się łatwo wyciągnąć).
  • 11. Serduszko z galaretki obkładamy dokładnie pozostałą masą serową.

    Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
  • 12. Po tym czasie, zdejmujemy obręcz tortownicy i odklejamy papier z boku sernika.

    Podwijając papier ze spodu sernika, ściągamy go na talerz lub paterę.
  • Sernik na zimno 13. Boki sernika przybieramy serduszkami z gorzkiej czekolady i truskawek, a wierzch dekorujemy pokrojonymi a plasterki truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować