Truskawkowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego w blaszce 20 X 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
2.MASA BUDYNIOWA- 2 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną. W reszcie mleka rozrobić obie mąki i proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować gęsty budyń.
3.Gorący budyń wyłożyć na herbatniki w blaszce. Wyrównać powierzchnię, Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Odstawić do ostygnięcia
4.MUS TRUSKAWKOWY- truskawki umyć, odszypułkować, zmielić na mus. Przełożyć do garnka, podgrzewać, wsypać galaretki, wymieszać i lekko zagotować. Odstawić do ostudzenia.
5.Na ciasto wylać ostudzony mus truskawkowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
6.MASA ŚMIETANOWA - Zelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Smietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną na puszysty krem.
7.Śmietanową masę wyłożyć na stężały mus truskawkowy. Powierzchnie wygładzić, na lekko stężałej masie wypukłą stroną łyżki robić ozdobne wgłębienia. Całość zalać cienką warstwą galaretki rozrobionej wg przepisu na opakowaniu
Porady
- można użyć truskawek mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić
Komentarze