Truskawkowo szpinakowa polana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

orzeźwiające ciasto szpinakowe z truskawkami

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl.mąki,
    2 duże jajka,
    ¾ szkl.cukru,
    ½ szkl. oleju,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    250 g mrożonego szpinaku

    Krem:
    500 ml śmietany 30%,
    1 galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe,
    truskawki,
    sok do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Ciasto

Truskawkowo szpinakowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem.

    Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.

    Kremem przekładamy ciasto.

    Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Szpinak Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować