Truskawkowe z podwójnym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, wysokie ciacho z podwójnym kremem i truskawkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33):
    Biszkopt:
    mąka pszenna 1,5 szklanki,
    mąka ziemniaczana 3,4 szklanki,
    jajka 7 szt,
    cukier 1,5 szklanki,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    Krem:
    mleko 1 litr,
    budyń waniliowy 2 szt,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    cukier 0,5 szklanki,
    masło 200 g,
    kakao 2 łyżki,
    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa 3 szt,
    truskawki,
    do nasączenia:
    woda 0,5 szklanki,
    sok z cytryny 1 łyżka,
    cukier waniliowy 16 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Truskawkowe z podwójnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół.
    750 ml mleka przelac do rondelka i postawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Budyń przykrywamy folią, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
    W rancie układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy go połową ponczu. Ciasto smarujemy ciemnym kremem, kładziemy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem i nakładamy jasny krem. Na kremie układamy truskawki.
    Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wody, gdy zaczną mocno tężeć to wylewamy je na ciasto. Ciacho wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować