Trójkolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg podzielić na 3 części. Galaretkę turkusową, wiśniową i brzoskwiniową rozrobić w 200 ml wody, osłodzić cukrem, zostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka turkusowa będzie zimna, wymieszać ją z 1/3 sera. Na spodzie tortownicy wyłożyć folię spożywczą, docisnąć rantem, by była stabilna. Na spód wlać turkusową warstwę ciasta.Wstawić do lodówki.
Po kilkunastu minutach, kiedy masa stężeje, osłodzoną galaretkę wiśniową zmieszać z 1/3 twarogu, wylać na zastygniętą wcześniej masę.
2.Galaretkę brzoskwiniową zabarwić kilkoma kroplami pomarańczowego barwnika, by miała bardziej intensywny kolor. Kiedy masa wiśniowa zastygnie, galaretkę brzoskwiniową, podobnie jak poprzednie, zmieszać z twarogiem i wylać na masę wiśniową. Wstawić do lodówki.
3.W 500 ml wody rozpuścić galaretkę ananasową, odstawić do wystygnięcia. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Kiedy masa brzoskwiniowa zastygnie, ułożyć na niej kawałki ananasów, zalać zimną galaretką ananasową, wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze