Trójkolorowy i trójsmakowy sernik

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Najlepszy sernik jaki jadłam! Każdą warstwę osobno lekko podpiekałam dzięki czemu warstwy wyszły równe, jak zresztą cały sernik :) Dolną warstwę stanowi kakaowy spód, na nim czekoladowa warstwa z dodatkiem gorzkiej czekolady. Środek to warstwa śmietankowa, a na niej warstwa truskawkowa.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 czubate łyżki kakao
    150 g masła
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru

    Podstawowa masa serowa:
    1 kg sera mielonego w wiaderku
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
    4 jajka
    2 białka (pozostałe z ciasta)

    Masa serowa czekoladowa:
    1/3 podstawowej masy serowej
    1 czekolada gorzka

    Masa śmietankowa:
    1/3 podstawowej masy serowej
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Masa truskawkowa:
    1/3 podstawowej masy serowej
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    250 g truskawek
    2 łyżki cukru

    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada mleczna z nadzieniem mleczno-truskawkowym

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto z owocami Desery

Trójkolorowy i trójsmakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na spód:
    Do miski wsypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm, wierzch lekko posypać mąką, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 22 minut. wyjąć, ostudzić.
  • 2. Podstawowa masa serowa:
    Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budynie w proszku, śmietanę, całe jajka i białka. Wszystko razem krótko zmiksować. Podzielić do 3 misek na 3 równe części.
  • 3. Masa serowa czekoladowa:
    Do podstawowej masy serowej dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
  • 4. Masa śmietankowa:
    Do podstawowej masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę masy serowej czekoladowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
  • 5. Masa truskawkowa:
    Truskawki pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, przykryć pokrywką, gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, gotować do zdecydowanego zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier. Zmiksować blenderem. Masy truskawkowej powinno wyjść ok. 100-125 ml. Ostudzić
    Do podstawowej masy serowej dodać ostudzony mus truskawkowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę śmietankową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec 45 minut. Ostudzić.
  • 6. Polewa:
    Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, rozprowadzić po wierzchu ostudzonego sernika.
    Czekoladę Mister Ron zetrzeć na grubej tarce do cięcia w plasterki lub zestrugać nożem. Posypać po jeszcze płynnej polewie czekoladowej. Zostawić do jej zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować