Trójkątne pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pięknie sie prezentują i wspaniale smakują. Podaję je polane masełkiem czosnkowym. Latem używam świeżego szpinaku a zimą mrożonego. Pycha :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk:

    Ciasto na pierogi:
    300g mąki pszennej
    3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
    łyżka miękkiego masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    450 g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    15 dag sera (najlepiej wędzonego|)
    sól i pieprz do smaku
    łyżeczka masła

    Masło czosnkowe:
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przekąski Ser

Trójkątne pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odmrażam i odciskam z nadmiaru wody na sitku. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażam i dodaję szpinak. Duszę około 10 minut. Dodaję starty ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam do smaku i studzę.

    Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię. Odkładam na 20 minut by ciasto odpoczęło.

    Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko i wycinam kwadraty o boku około 8 cm. Na środek nakładam farsz. Sklejam po przekątnej dociskając brzegi widelcem. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

    Pozostały czosnek drobniutko siekam i podsmażam razem z masłem. Na takim masełku podsmażam chwilkę pierogi i posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło czosnkowe Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować