Trójkątne pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmrażam i odciskam z nadmiaru wody na sitku. W rondelku rozpuszczam masło i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażam i dodaję szpinak. Duszę około 10 minut. Dodaję starty ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam do smaku i studzę.
Składniki na ciasto zagniatam i zawijam w folię. Odkładam na 20 minut by ciasto odpoczęło.
Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko i wycinam kwadraty o boku około 8 cm. Na środek nakładam farsz. Sklejam po przekątnej dociskając brzegi widelcem. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pozostały czosnek drobniutko siekam i podsmażam razem z masłem. Na takim masełku podsmażam chwilkę pierogi i posypuję natką.
Komentarze