Tradycyjny śledź w oleju z cebulką

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale u mnie znika zawsze błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 matiasów
    2 cebulki
    4 łyżki octu 10%
    2 łyżki oleju rzepakowego+olej do zalania śledzi
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Tradycyjny śledź w oleju z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • iuyt 1. śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,po tym czasie wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą dodajemy do niej ocet ok 4 łyżki i 2 łyżki oleju,mieszamy i moczymy w niej śledzie jeszcze ok 2 godz.(dzięki temu śledzie nabiorą bardzo fajnego smaku a ocet będzie bardzo mało wyczuwalny)
    po tym czasie wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki "na raz",układamy w słoiku na przemian przekładając cebulką pokrojoną w półplasterki ,na koniec zalewamy olejem tak żeby były przekryte,zakręcamy słoik i odstawiamy na min 2 godzinki do lodówki,a najlepiej na całą noc- u mnie naprawdę znikają bardzo szybko. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować