Tradycyjny Bigos

4.5 (199 ocen)

  • 24 godz.

Bigos-kto nie zna tradycyjnej potrawy dla kuchni polskiej. Ile kucharek tyle przepisów,

  • 24 godz.

Składniki:

  • 3 kg.kiszonej kapusty,
    0,5 kg.kiełbasy wiejskiej
    1 kg mięsa (wieprzowego i wołowego)
    30 dkg.wędzonego boczku
    garść grzybów (najlepiej męża ) ;-)
    9 suszonych śliwek
    5-6 liści laurowych
    9 kuleczek ziela angielskiego i 5 jałowca
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    Przyprawa do bigosu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ohbyw1 1. Odciśniętą kapustę opłukać i wrzucić do dużego garnka . Zalewamy wodą i gotujemy.
    Jeśli kapusta jest kwaśna , pierwszą wodę po zagotowaniu należy odlać .
    Zalać ponownie świeżą wodą i gotować (najlepiej jeden dzień) .

    Następnego dnia , wrzucamy mięso (wieprzowe i wołowe)
    podsmażoną kiełbasę i boczek , grzyby, śliwki i resztę przypraw.

    Gotujemy na wolnym ogniu najlepiej dwa dni (oczywiście co jakiś czas mieszając) na noc odstawić w chłodne miejsce.
    Wtedy bigos przejdzie dokładnie wszystkimi
    przyprawami i będzie miał wspaniały kolor co też jest ważne.

Porady

Bigos najlepszy jest kiedy się wszystkie składniki "przegryzą"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tradycyjny bigos

To może cię zainteresować