Tradycyjne knedle z truskawką w sosie śmietanowo-cynamonowym

4.51 (198 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Jedno z tradycyjnych polskich dań, często goszczące latem na stołach. Dość pracochłonne, ale uwielbiane przez dzieci i dorosłych ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 0.67 szklanki
    - cukier: 20 łyżek
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - cynamon: 4 łyżki
    - cukier puder: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjne knedle z truskawką w sosie śmietanowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, czekamy aż ostygną, rozgniatamy.
  • 2. Dodajemy jajka i mąkę i ugniatamy całość.
  • 3. Ciasto wałkujemy (blat obsypujemy lekko mąką żeby ciasto się nie przylepiło), wycinamy koła np. szklanką, na każde układamy po 1 czy 2 truskawki i odrobinę cukru.
  • 4. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 4 minut aż wypłyną.
  • 5. Podajemy tradycyjnie polane sosem śmietanowo-cynamonowym (mieszamy śmietanę, cynamon i cukier puder). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować