tradycyjna babka piaskowa

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby

Proponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy (lub inny - według upodobań)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Tradycyjna babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować