Tosty francuskie z mozzarellą i pomidorem

4.47 (161 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Tosty francuskie można przygotować na różne sposoby i z różnego rodzaju pieczywa. Chleb, bułka, bagietka czy jak w tym przepisie chleb tostowy to świetna opcja na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Pyszne śniadanie które u nas znika w mgnieniu oka :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
    1 kulka sera mozzarella
    1 duży pomidor lub 2 małe
    1 jajko L
    3/4 łyżki mleka
    liście dowolnej sałaty
    kilka listków świeżej bazylii
    grubo mielony pieprz
    Masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Tosty

Tosty francuskie z mozzarellą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce lub głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem.
    Na dużej patelni roztopić ok. 2 łyżek masła.
    Chleb tostowy maczamy w jajku i przekładamy na rozgrzane masło i smażymy z każdej strony ok. 2 minuty uważamy aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży aby tosty się nie spaliły powinny mieć rumiany złoty kolor.
    Tosty przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Na toście układamy sałatę, pokrojony na plastry ser mozzarella i pomidor, listki bazylii doprawiamy grubo mielonym pieprzem
    Przykryć kolejnym tostem i lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować